Yritysten kannattaa yhdistää alhaalta ylös- ja ylhäältä alas -metodit tekoälyn käyttöönotossa
Generatiivinen tekoäly ilman hypetystä | OSA 1
Miksi tekoälyn pitäisi yleensäkään kiinnostaa? Miten päästä alkuun? Entä mitä hyötyä on generatiivisesta tekoälystä ja kielimalleista? Blogisarjan osa yksi, olkaa hyvä!
Generatiivinen tekoäly ja kielimallit ovat mullistamassa tietotyön ja tapamme tehdä työtä. Tietotyön tuottavuusloikka alkaa jo olla fakta.
Tekoälystä kertovia webinaareja ja koulutuksia syntyy kuin sieniä sateella. Niissä keskitytään usein esittelemään tiettyjä teknisiä ratkaisuja ja niiden kyvykkyyksiä. Tämä on käytännön tekemisen kannalta oikein hyvä, mutta kaikkien olisi hyvä ymmärtää myös isompaa kokonaisuutta sekä generatiivisen tekoälyn olemusta ja kielimallien perusteita. Tässä blogisarjassa pureudummekin generatiiviseen tekoälyyn ilman hypetystä.
Paras tapa päästä alkuun on testata itse
Miten kannattaisi lähteä alkuun? Mahdollisuuksia on monia. Ehdottomasti suositeltavaa on, että ihan jokainen työntekijä ITSE testaa omassa työssään yleisimpiä tekoälyratkaisuja, kuten esimerkiksi ChatGPT:tä. Tämä on paras tapa päästä alkuun. Yrityksen tai organisaation kannalta hedelmällisin tapa on ehdottomasti yhdistää alhaalta ylös ja ylhäältä alas -metodit.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ruohonjuuritasolla jokainen työntekijä testaa työkaluja omassa työssään ja jakaa kokemuksiaan, alhaalta ylös. Tästä voi syntyä myös jotain, mitä koko organisaatio voi hyödyntää. Toisaalta, jos jokainen tai ainakin suuri osa työntekijöistä oppii hyödyntämään generatiivisen tekoälyn ratkaisuja, niin koko organisaation tasolla vaikutus on iso.
Ylhäältä alas -metodi lähtee strategiatasolta. Organisaatiossa pitää strategiatyön tasolla ottaa kantaa siihen, kuinka tekoälyä aiotaan hyödyntää ja missä kohtaa. On myös mitä mainioin idea kannustaa työntekijöitä hyppäämään osaksi tuottavuusloikkaa vaikkapa tarjoamalla tekoälytyökaluja työsuhde-etuna!
On tärkeää, että jokaista työntekijää kannustetaan hyödyntämään tai vähintään testaamaan tekoälyratkaisuja omassa työssään. Väitän, että sellaista tietotyöläistä ei ole olemassa, jolle ei olisi edes jotain hyötyä nykyisistä tekoälytyökaluista. Ajatus, että tekoäly mullistaa kaiken, perustuu mielestäni osittain myös siihen havaintoon, että vaikka jokin tai mikään nykyisistä tekoälytyökaluista ei vielä tänään pystyisi tekemään jotain tiettyä asiaa niin kuin halutaan, niin se voi pystyä siihen jo huomenna, ensi viikolla tai viimeistään ensi vuonna.
Olisi hyvä, että kaikki oppisivat hyödyntämään tekoälyn käyttöä arjessaan ja että siihen suhtauduttaisiin arkisesti. Tekoälyn ja työkalujen hyödyntämiseen olisi hyvä ensi sijaisesti suhtautua (tietotyölaisen) tuottavuutta ja työn laatua nostavana asiana. Se ei ole mikään mörkö. Ei sitä toki isäntänä kannata pitää, mutta aivan loistava renki se on!
Generatiivinen tekoäly ilman hypetystä -blogisarjan toinen osa käsittelee tekoälyn hyödyntämisen uhkia ja hyötyjä. Stay tuned!
Julkaistu 05.12.2023